Home / columns-cursor / What’s up 7

What’s up 7

Je zult wel bijna klaar zijn met je studie, of niet? Hoe lang moet je nog?’ Nou, ik wil er eigenlijk nog wel een paar jaar over doen. ‘Oh, zo lang nog? Maar jij bent toch al best lang bezig?’ Als ik dan de waarheid vertel, heb ik heel wat uit te leggen. Gelukkig lukt me dat meestal best aardig zonder al te veel te overdrijven. Dat kleine beetje overdrijven heb ik nodig, omdat ik één van de belangrijkste redenen om mijn studententijd te verlengen meestal niet durf uit te spreken. Dat is namelijk een nogal persoonlijk argument, waarvan ik vermoed dat het grootste deel van de eerder beschreven gesprekspartners het niet zal of kan begrijpen. Ik mag van geluk spreken dat ik in mijn studententijd nog zoveel meer kan doen dan alleen studeren, maar ik baal wel van het vooruitzicht dat die vrijheid zal verdwijnen. Voor dat laatste verwacht ik niet van iedereen evenveel begrip. Maar ik kan me er nog uit lullen door mijn andere argumenten lichtelijk te overdrijven. Er zijn ook mensen die vlak voor het einde van hun studie ineens stoppen met studeren. Hoe leg je dat uit? Je hebt er vast goede redenen voor, maar de kans is erg groot dat degene die je ernaar vraagt die niet zal begrijpen, hoe graag hij/zij misschien ook zou willen. En zo zal ik nooit écht kunnen bevatten waarom sommigen ervoor kiezen om als een razende hun studie af te maken om maar te kunnen gaan werken. Maar ik denk dat dat ook niet nodig is. Misschien is het wel een goed teken dat we elkaar niet altijd begrijpen. Die diversiteit kunnen we wel gebruiken, wie weet komt er nog eens wat moois uit. Misschien krijgen we wel weer overmatige lichaamsbeharing en gaan we op handen en voeten lopen.

Deze column is gepubliceerd in de rubriek What’s up van het universiteitsblad Cursor van de Technische Universiteit Eindhoven in jaargang 49, op donderdag 19 april 2007. Zie www.tue.nl/cursor

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *