Home / columns-cursor / What’s up 24

What’s up 24

NU IS HET OORLOG! Hier moet je bij mij niet mee aankomen als ik slecht geslapen heb en dat weet hij ook dondersgoed. Ik geef hem een flinke trap waarna ik me direct realiseer dat dit meer kwaad doet dan goed; de wasverzachter klotst over de rand van het bakje heen over de verzameling schoenen die ik vanwege tactische overwegingen vóór de wasmachine neer heb gezet – ervaringen uit het verleden leren dat je maar beter schoenen aan kan hebben als je een wasmachine een trap geeft. Ik smijt alle schoenen de keuken in. Deze wijze van transport bleek niet de meest verstandige keuze te zijn. Ik volg het spoor van blauwe vloeistof dat de schoenen in hun vlucht hebben achtergelaten naar de keuken om daar een poging te doen alles weer een beetje te fatsoeneren, zodat ik kan overgaan naar de orde van de dag. Daar aangekomen herinner ik me ineens dat we gisteren heel lekker gegeten hebben, wat betekent dat de volledige huisraad zich in bevuilde toestand op het aanrecht bevindt. De orde van de dag moest nog maar even wachten. Geïrriteerd probeer ik wat ruimte te creëren door het een en ander, uiteraard in gevaarlijk hoge stapels, naar het fornuis te verplaatsen, alwaar het bestek dat ik in al mijn ik-zal-dat-wel-eens-even-snel-opruimen-want-ik-heb-een-ochtendhumeur-wijsheid op het randje van de snijplank had gelegd achter het fornuis flikkert. Gelukkig had ik al schoenen aan, dus het fornuis krijgt ook een trap. Een luid gerinkel bevestigt dat nu inderdaad ál het bestek achter het fornuis ligt. Ik slaak een diepe zucht. Wellicht had ik dat eerder moeten doen, want in die zucht realiseer ik me ineens dat ik vanochtend eigenlijk een ontzettend belangrijke wetenschappelijke ontdekking heb gedaan. Tot op heden was de exacte functie van slaap een groot mysterie. Verklaringen voor mysteriën zijn vaak verbluffend simpel: acht uurtjes slaap per nacht zorgen er voor dat je niet je hele huis afbreekt als de wasmachine kapot gaat.

Deze column is gepubliceerd in de rubriek What’s up van het universiteitsblad Cursor van de Technische Universiteit Eindhoven in jaargang 51, op donderdag 19 februari 2009. Zie www.tue.nl/cursor

Reactie plaatsen

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *