Home / columns-cursor / What’s up 23: Lof der onverantwoordelijkheid

What’s up 23: Lof der onverantwoordelijkheid

“Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend”, staat er boven mijn adresbalk als ik naar geenstijl.nl surf. Normaal gesproken vermijd ik dit soort websites als de pest en probeer ik mijn wereldbeeld te baseren op informatie afkomstig uit meer betrouwbare bronnen. Geenstijl beweert immers zelf bewust de waarheid te verdraaien, zich te onthouden van het geven van argumenten en eventueel zelfs te kwetsen daar waar het niet nodig is. Afgelopen woensdag is de fundering onder mijn wereldbeeld echter volledig weggesmolten: er zijn kamervragen gesteld naar aanleiding van een bericht op geenstijl.nl! Dat ik dit niet eerder heb ingezien, het zal er wel langzaam ingeslopen zijn, ik heb het niet gemerkt; ik heb de grip op de werkelijkheid totaal verloren. Dus heb ik mezelf op een strikt dieet van antipsychotica en geenstijl.nl gezet en ben ik begonnen aan de wederopbouw van mijn wereldbeeld. Langzaam brokkelen mijn waanbeelden af en zie ik de wereld zoals ze werkelijk is: tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend. Een wereld waarin je in parkeergarages moet oppassen voor hoestende mannen in regenjassen die je ‘vertrouwelijke’ documenten overhandigen. Een wereld waarin een doodsbedreiging moet kunnen als je het slachtoffer maar een biertje aanbiedt. Een wereld waarin ook mensen die niks te zeggen hebben gewoon moeten kunnen meepraten.
Een wereld waarin politieke correctheid uit den boze is. Maar bovenal een wereld waarin “Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend” tot beste slagzin verkozen wordt, “gewoon omdat het kan”. Kortom, mijn leven zag er weer rooskleurig uit, ik zag het weer helemaal zitten. Maar toch bleef ik die drang voelen, de drang om de waarheid te spreken, om me te verantwoorden en om niet nodeloos te kwetsen. Vandaag heb ik besloten te stoppen met het antipsychotica/geenstijl-dieet. De normen-en-waarden kater werd me te veel; ik voel me toch meer thuis in een wereld mét stijl.

Deze column is gepubliceerd in de rubriek What’s up van het universiteitsblad Cursor van de Technische Universiteit Eindhoven in jaargang 51, op donderdag 22 januari 2009. Zie www.tue.nl/cursor

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *