Home / columns-cursor / What’s up 21

What’s up 21

De koffie was weer eens op in Den Haag, tijd om de uitkomsten van een onderzoek te evalueren. En wat blijkt: maar liefst táchtig procent van de studenten stroomt door naar een master die naadloos aansluit bij de bacheloropleiding die ze hebben gevolgd. Dat was niet de bedoeling! Tijd om een nieuw trucje te verzinnen. Toelating tot de master moet niet meer mogelijk zijn zonder bachelordiploma. Dat zal ze leren. Nu moeten ze wel bewust nadenken over de keuze voor een master. Nu zit ik in het BaMa-systeem en minister Plasterk niet, dus is het voor mij wel erg makkelijk om deze redenering onderuit te halen. Makkelijk, maar ook leuk, dus ik doe het gewoon. Ten eerste vind ik het niet raar dat een student die drie jaar geleden een bewuste keuze heeft gemaakt voor een bepaalde bacheloropleiding, geïnteresseerd is in een aansluitende masteropleiding. Ten tweede verwacht ik niet dat studenten die een achterstand oplopen en om die reden voor een aansluitende masteropleiding kiezen, wellicht een andere master zouden overwegen. Met het gevolg dat ze deficiency-courses moeten halen, moeten verhuizen of verder reizen en een hoop papierwerk moeten afhandelen – wanneer ze verplicht worden om eerst de bachelor af te ronden. Ten derde -ik weet dat het niet strookt met de normen en waarden van onze individualistische maatschappij- kan ik mij erg goed voorstellen dat je na een intensieve studententijd tijdens de bachelor graag dichtbij je vrienden wil blijven, trouw wilt blijven aan je vereniging, of je gewoon lekker thuis bent gaan voelen in je studentenstad. Ten vierde ging het toch om een mogelijkheid waar je gebruik van kán maken? Zolang er overal nog genoeg voedsel is voor de geest, zie ik de noodzaak niet van een grote volksverhuizing onder studenten. Zo kan ik nog een tijdje doorgaan, maar dat kan ik misschien beter bewaren voor het volgende bezoek aan mijn stamkroeg.

Deze column is gepubliceerd in de rubriek What’s up van het universiteitsblad Cursor van de Technische Universiteit Eindhoven in jaargang 51, op donderdag 06 november 2008. Zie www.tue.nl/cursor

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *