Home / columns-cursor / What’s up 1

What’s up 1

Nee mam, als ik een vak niet haal betekent dat niet dat ik het hele jaar opnieuw moet doen. Bovendien is er altijd nog een herkansing in het volgende trimester, eh, sorry, semester … blok, ehm, een paar maanden later. Maar ik mag er wel maar drie keer over doen om een tentamen te halen. Anders moet ik een studieplan maken. En ik moet er ook wel voor zorgen dat ik mijn leerrechten niet op maak. Nee, dat is niet besmettelijk. “En als je dan ziek wordt vlak voor een tentamen, telt dat dan ook mee?”, vraagt mijn moeder. In principe niet, maar dan moet je het ziek worden wel goed plannen. Daar moet je minimaal vijf dagen van te voren mee beginnen. Oh, en dan vergeet ik nog bijna dat je je propedeuse wel binnen twee jaar moet halen. Mam: “Je wattem?” Zucht. Kijk, omdat ik een universitaire studie doe, heb ik heel veel vrijheid in het plannen van mijn eigen studie, als ik me maar wel aan al die regeltjes houd. Als ik die vrijheid niet aankan, dan moet ik maar naar het hbo gaan, want daar hebben ze regeltjes waar je je aan moet houden. En als ik het niet eens ben met die regeltjes dan moet ik in een inspraakorgaan gaan, maar dan loop ik waarschijnlijk wel studievertraging op. Soms kun je voor zoiets dan weer extra leerrechten krijgen, maar dan moet je orgaan wel erkend zijn en genoeg leden hebben, en nog wat meer van die regeltjes. Maar in principe kun je dus best wel wat naast je studie doen. Snap je?

Deze column is gepubliceerd in de rubriek What’s up van het universiteitsblad Cursor van de Technische Universiteit Eindhoven in jaargang 49, op donderdag 28 september 2006. Zie www.tue.nl/cursor

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *