Home / Gast / Slampion – persbericht

Slampion – persbericht

Foto: Patrick Post

Utrecht, 24 sep 2021 | www.ilfu.com 

Monique Hendriks wint NK Poetry Slam 2021

Jury en publiek eensgezind over nieuwe Nederlands Kampioen Poetry Slam

Monique Hendriks is Nederlands Kampioen Poetry Slam 2021 geworden. Na voorrondes in het hele land stonden elf poetry slammers op vrijdagavond 24 september met elkaar in de finale, tijdens het International Literature Festival Utrecht. Monique Hendriks nam het in de finale battle op tegen Lucas Kloosterboer en veroverde de nationale titel. Hendriks volgt Martje Wijers op, die in 2020 met de winst naar huis ging. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar dichter/schrijver Simon Vinkenoog, en een cheque van duizend euro.

Monique Hendriks, Slampion 2021. foto: Patrick Post

Tijdens de grote finale van het NK Poetry Slam, in een uitverkochte zaal in TivoliVredenburg, namen maar liefst elf woordkunstenaars uit Nederland en Vlaanderen het tegen elkaar op: Bekvegter (Martijn Nelen), Effie Ophelders, Ellen Oosterwijk, Hindirk Hannema, Jeroen Naaktgeboren, Levi Noë, Lucas Kloosterboer, Marrit Jellema, Monique Hendriks, Sannemaj Betten en Suzanne Krijger. Zij verzekerden zich van een plek in de finale door een eerdere voorronde in Nederland of België te winnen. Monique Hendriks mag zich na vanavond Nederlands Kampioen Poetry Slam 2021 noemen, neemt de Gouden Vink wisseltrofee mee naar huis en wint €1000. De tweede plaats was voor Lucas Kloosterboer, die met een prijs van €250 naar huis ging. 

Het publiek bepaalt

De dichters moesten niet alleen de jury overtuigen maar ook het het publiek voor zich zien te winnen. De applausmeter werd in ere hersteld (na een jaar afwezigheid vanwege corona): het publiek kon zijn stem uitbrengen door zo hard mogelijk te applaudisseren en joelen voor de favoriete poetry slammer. De jury bestond dit jaar uit dichter Derek Otte, spoken word-artiest Yousra Benfquih en dichter/schrijver Anne Vegter. De presentatie was in handen van Daan Doesborgh en Merel Jansen. DJ Daniel Zuur, aka KRAUT, verzorgde de beats voor deze finale, daarnaast was er muziek van de Nederlandse indieband Waltzburg. 

De jury over Hendriks

Na een eerste ronde, waarin alle slammers individueel hun kunsten vertoonden, en een tweede ronde met nog vijf deelnemers, bleven Monique Hendriks en Lucas Kloosterboer over in de finale. De jury prees Hendriks’ verbeeldingskracht en haar evenwichtige performance, en sprak lovende woorden: “Monique is een dichter met een stem die zich nog veel verder gaat ontwikkelen en heel groot gaat worden. Het juryadvies in één woord: Monique.” Na het juryadvies kreeg Hendriks ook de meeste stemmen van het publiek, via de applausmeter. 

Poetry slam in Nederland

Poetry slam is afkomstig uit de Verenigde Staten en ontstond in de jaren zeventig. In de jaren negentig waaide het slammen over naar Europa en naar Nederland. Een poetry slam (naar het Engels, to slam = smijten, slaan) is een verbale bokswedstrijd. In verschillende wedstrijdrondes dragen de dichters hun gedichten voor. Poetry slam draait zowel om de inhoud als voordracht. Maar het belangrijkste voor de performers is om het publiek enthousiast te krijgen. Sinds 2002 wordt het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam georganiseerd. De finale is traditiegetrouw onderdeel van het ILFU (International Literature Festival Utrecht), dat van 23 september t/m 2 oktober 2021 plaatsvindt in Utrecht. 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *