Home / Bundels / Retrospectieven

Retrospectieven

Release datum: 7 januari 2022

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe een seconde zich voelt? Of die eicel wel bevrucht wil worden? Wat iemand drijft tot het in een warenhuis aanschaffen van een shirt met de tekst ‘be different’ erop gedrukt? En of we ooit verder zullen durven dan het benzinestation? 

Op zoek naar een manier om deze vragen ruimte, bestaansrecht, te verlenen, kwam ik uit in een verleden waar we de tijd namen om te bepalen wat we wel en niet zouden fotograferen, de foto’s vervolgens af te drukken, ze in onze hand te houden (aan het randje, om geen vingerafdrukken achter te laten) en één voor één de herinneringen terug op te halen. 

Een tijd waarin het makkelijk was om je te verliezen in één enkel beeld, één zin, één woord. 

Een tijd waarin apparaten nog verwonderlijk waren. 

Herinner jij je de View-Master nog? Het terugzien van je herinneringen in 3D, het gevoel van controle als je het schuifje naar beneden drukt en de volgende ‘foto’ verschijnt, terwijl je in slechts zeven beelden de controle over de tijd verliest? 

Precies… 

Daarom kies ik voor dit medium in mijn poëziedebuut. Het dwingt me om mijn woorden te wegen als waren ze foto’s op een rolletje. Het dwingt me ruimte te maken voor de fantasie van de lezer, die een kijker wordt. Voor jou. 

En precies daarom heb ik gevraagd of Lilia Scheerder de beelden achter mijn woorden vorm wil geven. Omdat haar werk mij verwondert. Ruimte, tijd, bestaansrecht geeft aan vragen die ik niet hardop durf uit te spreken, omdat ik weet dat er geen antwoord is. 

Preview: Kinderwens

Als performancepoëet, weet Monique Hendriks (Nederlands Kampioen Poetry Slam 2021, winnaar van de El Hizjra literatuurprijs 2021) als geen ander de fantasie van haar publiek aan te spreken. Wanneer haar gevraagd werd: ‘Heb je ook een bundel?’ was het antwoord: ‘Mijn gedichten blijven niet plakken op papier, ze moeten leven in de ruimte.’ 

Toen corona het podium afpakte, moest ze op zoek naar een andere manier om haar poëzie te presenteren, een volgende stap in de evolutie van haar werk. Retrospectieven is een dichtbundel in drie dimensies in je verbeelding: door twee plaatjes iets te verschuiven ten opzichte van elkaar en afzonderlijk aan het linker- en het rechteroog te presenteren, voegt je brein een extra dimensie toe aan de poëzie van Monique en de beelden van kunstenaar Lilia Scheerder. De bundel heeft de vorm van een schijfje in een View-Master. Non-digital, tastbaar en lekker nostalisch (of retro, afhankelijk van je leeftijd). 

De ‘bundel’ Retrospectieven bestaat uit een View-Master apparaat en een schijfje met teksten van Monique Hendriks en beelden van Lilia Scheerder. 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting Cultuur Eindhoven

Artikelen en recensies

Retrospectieven in het ED

Op 11 april 2021 verscheen een interview over Retrospectieven in het Eindhovens Dagblad

Retrospectieven in MestMAG

Op 29 april 2021 werd ik in MESTmag vernoemd als één van drie Brabantse makers voorbij grenzen. Retrospectieven wordt daarin ook beschreven. 

Retrospectieven in Het Parool

Op 11 januari 2022 verscheen er een recensie van Retrospectieven in Het Parool

Bestellen

Retrospectieven – een 3D dichtbundel

 25,00

Door de View-Master bril ziet de kijker tekst en beeldcombinaties in 3D. Ga je mee kopje onder in zeven beelden? De ‘bundel’ Retrospectieven bestaat uit een View-Master apparaat en een schijfje met teksten van Monique Hendriks en beelden van Lilia Scheerder.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *