Je winkelwagen is momenteel leeg!
Portfolio
Over mij
Verbinding
Ik houd van het zoeken naar onwaarschijnlijke verbindingen: tussen mensen, vakgebieden, concepten en woorden. Mijn jarenlange ervaring als schrijver, actrice en theatermaker, maar ook als wetenschapper op het gebied van psychologie en AI, zet ik in om te onderzoeken hoe menselijke relaties werken en om verschillende perspectieven een stem te geven. Mijn veelzijdige achtergrond stelt mij in staat mogelijkheden te zien die verder gaan dan de grenzen van een genre of vakgebied.
Ik focus daarbij op de kwetsbaarheid en de feilbaarheid van de mens. Ik onderzoek met name de fluïditeit van identiteit: hoe wij voortdurend veranderen door wat er om ons heen gebeurt en hoe weinig controle we dus eigenlijk hebben over onze eigen acties en ons eigen bestaan.
Dit onderzoek groeit mee met de eigen reis die ik als mens maak. Van pestslachtoffer, naar student worstelend met zingeving, naar jonge professional in een grote organisatie voor het eerst geconfronteerd met de absurditeiten van het moderne leven, naar de eerste echte confrontaties met enerzijds mijn voorrecht als Westerse mens en anderzijds de verscholen discriminatie waar ik als vrouw mee te maken krijg naar de allesoverheersende vraag: ‘Wil ik eigenlijk kinderen?’
Publicaties
De rol van fantasie
Verhalenvertellers zijn de ultieme wereldverbeteraars. Zij worden namelijk niet beperkt door de wetten van de werkelijkheid.
Juist door die wetten te tarten, kunnen verhalen ons tonen dat die wetten misschien ook niet zo onbreekbaar zijn als ze soms lijken.
Verhalenvertellers prikkelen de fantasie. Ze kunnen een gevoel van verwondering veroorzaken, zoals we dat nog kennen uit onze kindertijd. In dat gevoel van verwondering bestaat er geen oordeel. En waar geen oordeel is, daar ontstaat een mogelijkheid om over verbrande bruggen te lopen.
Als artiest en maker richt ik mij daarom vooral op het prikkelen van de fantasie. Authenticiteit vind ik daarbij belangrijk, maar het is nooit mijn verhaal alleen. Daarom schrijf ik associatief, zoek ik verbindingen met het tastbare en richt ik mij met name op de ervaring van datgene wat ik maak. Dat uit zich bijvoorbeeld in het concept van een badboekje voor volwassenen, een 3D dichtbundel in een View-Master en een novelle met tekeningen die je bekijkt met een 3D brilletje.
Meer fantasie
Bobbie gaat in bad
In oktober 2023 bracht ik mijn tweede ‘poëziebundel’ Bobbie gaat in bad uit. Bobbie gaat in bad is een magisch badboekje voor volwassenen en vertelt het verhaal van Bobbie die een burnout krijgt en op advies van de dokter in bad gaat. Eenmaal met haar neus onder water gaat er een wereld voor haar open. Het boekje bevat tekeningen van tekenaar Maarten Berkers, die van kleur veranderen als het boekje nat wordt.
Retrospectieven
Retrospectieven is mijn poëziedebuut. Dit is een project waarin ik mijn poëzie presenteer in een 3D ViewMaster. Ik heb voor dit project Lilia Scheerder gevraagd om de beelden te maken. Deze schets is een voorbeeld van de tekst en beeld combinaties die in de View-Master te zien zijn. Wanneer deze in de View-Master bekeken wordt, ziet de kijker het beeld in 3D met de tekst die voor het beeld uitkomt.
Furniture love
Voor het Center Humans and Technology schreef ik het verhaal Furniture love over de rol van technologie in de toekomst na Covid.
Windows to the world
In het project Windows to the World, o.l.v. Jasper van Es, maakte ik samen met signpainters Niels Bakkerus en Guy Verbeek ontwerpen voor teksten op ruiten in de binnenstad van Eindhoven. Niels gaf vorm aan een tekst over leegstand door de opkomst van online winkelen op het leegstaande pand van de voormalige Hema. Niels en Guy gaven samen vorm aan een tekst over de verbindende rol van muziek boven de ingang van Dynamo.
Performance/theater
Kwetsbaarheid
Een van de wetten die een verhalenverteller kan tarten/uitdagen is dat wie we zijn een vaststaand iets zou zijn. Dat is niet zo. We veranderen voortdurend door wat er om ons heen gebeurt en door wie we tegenkomen in ons leven.
Maar als we ons dáár al niet meer aan vast kunnen houden. Hoe blijven we dan overeind? Identiteit wordt toch vaak gezien als de zwaartekracht, dat wat ons met de voeten op de grond houdt.
In mijn performances onderzoek ik hoe relaties met anderen mij aan het wankelen brengen, en hoe ik mezelf daarin overeind houd. Of niet…
In mijn acteerwerk heb ik mij ontwikkeld als actrice die haar kwetsbaarheid op het podium de ruimte kan geven. Ik laat daarbij ruimte voor humor en verwondering.
Meer kwetsbaarheid
Poetry slam
In september 2021 won ik het Nederlands Kampioenschap poetry slam. De jury roemde mij om mijn fantasie. Jurylid Anne Vegter voegde daar aan toe: ‘Hendriks is een stem die zich nog heel erg gaat ontwikkelen, dat wordt een hele grote dichter.’
Performance reel
In deze reel een demonstratie van mijn performances 2013-2023:
- LAF
- Symptomen
- Wij kunnen er toch ook allemaal niks aan doen
- Postpandemisch dating advies
- Ruimtevaarders gezocht #linkinbio
- Bobbie gaat in bad
- NK poetry slam 2020 en 2021
Speculum
In de workshop New Media & Performance werkte ik samen met studenten van AKV St. Joost en Avans en onder begeleiding van Noud Heerkens aan een prototype van de installatie Speculum, een reflectie op hoe we omgaan met aandacht voor elkaar en voor onszelf in het digitale tijdperk.
Video-editing door Matija Pekić.
Film
Het lef om verward te raken
In een cultuur waarin het belangrijk is dat je zelfverzekerd overkomt en koste wat kost blijft vechten voor je standpunt, zou ik graag zien dat mensen wat vaker onder ogen durven komen wat ze niet begrijpen. Als kwetsbare wetenschapper wil ik tonen hoeveel er is wat ik niet begrijp. Zien wat je niet begrijpt is volgens mij namelijk de eerste stap naar het vinden van nieuwe mogelijkheden.
Meer verwarring
Boter, kaas & wetenschap
In 2020 maak ik in opdracht van het ILFU Fringe festival een korte film getiteld Boter, kaas & wetenschap. In 2023 maak ik van deze korte film i.s.m. filmmaker Tom Elswijk een serie van negen hoofdstukken die via social media verspreid worden.
In de film Boter, Kaas en Wetenschap verbind ik voor het eerst expliciet mijn rol als wetenschapper met mijn rol als maker. Boter, Kaas en Wetenschap is een onderzoek naar hoe kunst en wetenschap met elkaar strijden in hun zoektocht naar dé waarheid. Sophie en Alan spelen een spel met elkaar. Alan probeert te winnen door de regels te volgen, Sophie door de regels te veranderen.
Deze film maakte ik voor ILFU Fringe en in samenwerking met filmmaker Bob Schellens en acteur Johnny Mirer.
Echte vrijheid
In 2019 start ik met het maken van poëziefilms voor het platform KAF. Hieronder volgt een selectie. De film ‘Echte vrijheid’ is een parodie op de overmaat aan zeepkist-statements-makende poëzie in de spoken word scene die het experimentele, associatieve en verrassende overspoelt. Spoken word als onderdeel van Urban Culture mag wat mij betreft wel wat meer buiten de begane paden. Met ‘echte vrijheid’ maakte ik mijn versie van hiphop.
Periodieke onthouding
Periodieke onthouding is een uiting van de lichamelijke onrust en de angst en onzekerheid die een lange tijd onvervulde kinderwens en een traject van vruchtbaarheidsbehandelingen veroorzaakten.
Te ver
In Te ver verliet ik mijn comfortzone (voorafgaand aan dit project tel ik in mijn fotoarchief slechts vijf selfies) en gebruikte ik selfies om te reflecteren op hoe oordeel een rol speelt in mijn leven. Hoe laat ik de oordelen van anderen mij beïnvloeden en wat brengen mijn eigen oordelen over anderen teweeg?
Ze maken zuurstof op Mars
Ze maken zuurstof op Mars is een verwondering over wat we als mensheid bereikt hebben en de tegenstelling met wat de impact is op ons leven. Er is zoveel mogelijk, maar als ik in de spiegel kijk, zie ik een mens die gevangen zit in de monotoniciteit van het dagelijks leven.
Wat als?
Wat als? schreef ik als eerste reactie op de lock-down. Ik las en hoorde verhalen van mensen die de lock-down als impuls ervoeren om te vertragen, een ontwikkeling die dus in lijn is met mijn wens voor de toekomst van de mensheid. Maar bij mezelf merkte ik helaas een omgekeerde ontwikkeling. Voor mij is dit een van de onrustigste perioden in mijn leven geweest. De plek waar ik altijd rust kon vinden – thuis – werd ineens een plek waar het onmogelijk leek ooit nog rust te vinden. Het werd mijn kantoor, kantine, sportclub, kroeg, workshopruimte, er kwam een oneindige stroom van pakketjes op gang, de buren stopten niet meer met ruziemaken en er zat op elk moment van de dag wel ergens iemand tegen een scherm te praten.
De tekst schreef ik op de muziek van Jordi de Backer.
Audio
Verdwalen
De tweede stap is het zoeken naar antwoorden op plekken waar je nog niet eerder gezocht hebt. Experimenteren. Verdwalen.
In een tijd waarin we voortdurend worden overspoeld met informatie en alles snel, flitsend en luid gaat, is het extreem lastig om de tijd, rust en ruimte te vinden voor die zoektocht.
Podcasts kunnen een brug vormen. We luisteren naar podcasts terwijl we onderweg zijn, naar ons werk, naar huis, naar school, naar duidelijke eindbestemmingen. Zo lang we nog niet op die eindbestemming zijn, is er ruimte om te verdwalen.
Meer verdwalen
De verloren tijd
Podcastserie De Verloren Tijd daagde me uit een audiostuk te maken geïnspireerd op een geluidsfragment.
Ik schreef de tekst terwijl ik verdwaald was in de duinen van de opaalkust en gebruikte geluidsopnamen die ik tijdens die wandeling maakte om de audio-ervaring eenzelfde gevoel van verdwalen te geven.
Plotscast
Samen met muzikant Sybren van Doesum, singer-songwriter Iris Penning en presentator Wordbites verken ik in Plotscast #15 de kwetsbaarheid en verwarring die ons mens maakt. Deze podcast is een opname van een live en grotendeels geïmproviseerd samenspel tussen Sybren, Iris en mijzelf.
Besmettelijke teksten
In Besmettelijke teksten bespreek ik met Iris Penning mijn maakproces en hebben we het over identiteitsverwarring.
Fysieke en digitale media
Verdwalen voor gevorderden
Op zoek naar meer ruimte om te verdwalen in het digitale tijdperk ben ik gaan experimenteren met combinaties van digitale en fysieke media: door in een digitale omgeving de aandacht te trekken en nieuwsgierig te maken naar het vervolg, dat zich in een fysieke en tragere vorm manifesteert, een vorm waarin de rust en concentratie kan ontstaan die nodig is om te reflecteren.
Meer verdwalen voor gevorderden
Bobbie gaat in bad
Bij Bobbie gaat in bad maakte ik een audio ervaring die afgespeeld kan worden tijdens het lezen van het boek.
Retrospectieven
Bij de 3D dichtbundel Retrospectieven maakte ik een audio ervaring die afgespeeld kan worden tijdens het bekijken van de beelden in de View-Master.
Door het herkenbare geluid van het draaien van de schijf naar een volgende afbeelding in te voegen, creëer ik een ervaring die doet denken aan de cassettebandjes bij de sprookjesboeken van Lekturama.