Home / columns-other / Dankjewel voor de waarschuwing

Dankjewel voor de waarschuwing

•

donderdag 10 februari 2011

Het kabinet vindt dat ik mij zorgen moet maken om mijn studieschuld. Dat wil ik best doen, maar het heeft niet zoveel nut meer nu ik ben afgestudeerd. Ik vind het terecht dat een nieuwe lichting studenten wordt gewaarschuwd voor de gevaren die zelfs een lening bij DUO met zich mee kan brengen, maar de campagne die nu gevoerd wordt lijkt eerder gericht op (ex-)studenten zoals ik, die jaren geleden zijn begonnen met lenen zonder dat ze fatsoenlijk zijn voorgelicht. Toen ik begon met studeren werd je haast voor gek verklaard als je geen lening nam. Een aantal argumenten: de rente is laag, je betaalt alleen datgene terug wat je ook daadwerkelijk terug kan betalen en het eerste jaar nadat je bent afgestudeerd hoef je nog niet eens te beginnen met afbetalen, bovendien heb je straks een universitair diploma dus ga je zoveel verdienen dat je die schuld in no-time afbetaald hebt. Let wel, dit zijn argumenten die je destijds zo ongeveer in de folders van de IB-groep terug kon vinden. Tel daarbij op het gebrek aan levenservaring  van de gemiddelde 18 tot 19-jarige schoolverlater en het feit dat je tot je 21ste geen fatsoenlijk betalende bijbaan kan krijgen. Moeten we het dan gek vinden dat mijn generatie een gemiddelde studieschuld van zo’n 15K heeft? Even voor de duidelijkheid, daar zit je zo aan hoor: drie jaar aan kamerhuur, GWL, zorgverzekering, eten, drinken én studeren, dat kost wat. En dan heb ik het nog niet gehad over de aanschaf van een inboedel voor die kamer.

Maar goed, ik vind het ook niet zo erg om de zondebok te zijn als het betekent dat de generaties studenten na mij bijvoorbeeld niet door dezelfde hypotheek-hel hoeven te gaan, dus op zich een thumbs-up voor de verbetering in de voorlichting. Alleen wat ik dan weer jammer vind is dat er geen alternatieve oplossing wordt geboden voor dat gapende gat in de financiën van de gemiddelde student. Sterker nog, we maken het ze alleen nog maar moeilijker. Ze gaan boetes krijgen als ze te lang studeren, dus over die bijbaan die in de latere jaren van je studie een goede bron van inkomsten kan zijn, denk je wel twee keer na. Daarbij voeren we dan ook nog de harde knip in, waardoor het een stuk moeilijker wordt om een per abuis toch opgelopen studieachterstand in te halen, en waardoor de kans op zo’n boete, ofwel extra uitgaven, dus nog eens verhoogd wordt. En bovendien zouden we dan ook nog het liefst de basisbeurs (die overigens naar mijn ervaring bij lange na niet evenredig toeneemt met de groei van de kamerhuur) schrappen.

Het is maar goed dat het kabinet ook plannen heeft om de kwaliteit van het onderwijs te laten afnemen, dan wordt het misschien makkelijker voor studenten om full-time te gaan werken en in de avonduren te studeren, gewoon voor de hobby.  En dat scheelt weer, want dan hoeft de gewone man niet langer op te draaien voor de kosten van die dure hobby die slechts een gedeelte van de bevolking zich mentaal gezien kan veroorloven. Nou , lieve student, mijn belastingcentjes mag je hebben hoor.

Een verkorte versie van deze column verscheen in de Cursor van 24 februari 2011, zie http://web.tue.nl/cursor/internet/jaargang53/cursor19/opinie/opinie.php?page=op3

•

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *